Camilla Collett på Oslo VO Sinsen

Teaterforestilling om Camilla Collett

Camilla Collet var en norsk forfatter (1813-1895). Hun var en pioner i arbeid for kvinners rettigheter og likestilling, og har bidratt til det som kvinner i Norge har i dag av muligheter og rettigheter.
Skuespilleren het Gro Ann Uthaug. Denne forstillingen ble laget til stemmerettsjubileet i 2013.
Alle rollene i stykket ble spilt av en og samme skuespiller. Scenen var gammeldags møblert. Det var en brun stol, et spisebord med to stoler, et klesstativ der skuespilleren hengte klærne hun brukte i stykket. Lyset og lyden passet, og alt var tydelig. I tillegg skiftet hun klær etter alderen og livssituasjon. Et eksempel kan være da Camilla skulle være tenåring, da brukte hun lyse klær og hadde hestehale. Da hun spilte Camilla som voksen, brukte hun et formelt antrekk, altså svarte klær, og hun satte håret opp i en topp da hun spilte enke.
Forestillingen inneholdt alle stadier i livet til Camilla Collet, i tillegg til alle de viktigste hendelsene i hennes liv. Med denne forstillingen ønsket forfatteren å trekke frem den store rollen Camilla Collett hadde, og hvor mye hun kjempet for sitt mål. Etter min mening vil regissøren gjøre Camilla Collett mere kjent, og hun vil fortelle oss at bak den likestillingen vi har i dag stod Camilla Collett og andre modige kvinner.
Til slutt vil jeg si at jeg synes forestillingen var fantastisk. Skuespilleren ga meg et innblikk i hvordan Camillas liv var, og hvor vanskelig kvinner hadde det på 1800-tallet. Jeg vil også trekke fram hvor imponert jeg ble over Camillas vilje til å oppnå målene sine.

Deltakeren Iman Al Chebli, VG2

 

Gro Wettestad viser frem broderi laget av Camilla Collett