Hovedseksjon

Et spennende foredrag om konspirasjonsteorienes mørke historie

Samtale i pausen. Foredrag om informasjonskilder.

I en fascinerende forelesning på Sinsen VO fikk lærere og ansatte et dypt dykk inn i konspirasjonsteoriers verden. Vidar Alne Paulsen og Kjetil Braut Simonsen fra Jødisk museum i Oslo tok oss med på en reise gjennom historien med et spesielt fokus på antisemittisme. Én av de mest utbredte konspirasjonsteorien i verdenshistorien er ideen om at jødene jobber i det skjulte for å skaffe seg verdensherredømme. Konsekvensene av dette er blant annet antisemittisme, hat og folkemord.

Tilhørerne ble presentert for et bredt spekter av konspirasjonsteorier der fellesnevneren er at det konstrueres et verdensbilde der det foregår en kamp mellom det gode og det onde. Her tillegges enkelte grupper onde hensikter som må bekjempes. Felles for konspirasjonsteoriene er at de ikke bygger på fakta, men på konstruerte “sannheter”.

Det kom spørsmål om hvordan lærere kan håndtere konspirasjonsteorier i klasserommet. Paulsen og Simonsen understreket utfordringene ved å imøtegå disse teoriene med ren logikk og fornuft, noe som ofte kan være en frustrerende oppgave. Å lære å være kritisk til bruk av kilder er en viktig del av å kunne skille mellom sannhet og løgn.

Publikum engasjerte seg aktivt med spørsmål og diskusjoner, noe som understreker viktigheten av å forstå og adressere konspirasjonsteorier i dagens samfunn.

Foredraget var en del av Sinsen VOs satsing på demokrati og medborgerskap. Assisterende rektor Åshild Herredsvela var primus motor for arrangementet, som markerte avslutningen på skolens temauke for 2024.

 

Forsker ved Jødisk museum Kjetil Braut Simonsen