Læringshelt 2013 Zalfa Mohamed Chaka

Zaløfa kopi 3.

Zalfa vokste opp i en storfamilie, tredje yngst av 12 søsken, i Mombasa, Kenya. Hele søskenflokken tok utdanning. Zalfa hadde etablert egen systue før hun kom til Norge.

Hun møtte da sin framtidige mann, en flyktning fra Somalia. Han arbeidet som bokbinder i Fredrikstad. De holdt kontakt via brev på engelsk, giftet seg, og i 1994 kom Zalfa til Norge på familiegjenforening. Hun gikk på 7 mnd. norskkurs i Fredrikstad, og begynte samtidig å arbeide som syerske på ID-prosjektet ved UMBRO sportsklær i Sarpsborg. Zalfa flyttet til Oslo 2001 og hun arbeidet på Hovseter sykehjem som pleiemedhjelper mens hun var småbarnsmor. Familien har nå en jente på 13 år og en gutt på 11 år. Mange timer har hun tilbragt med barna på fotballbanen og med andre aktiviteter på Ullern i Oslo.

Zalfa fikk en hissig krefttype i 2006, gjennomgikk flere operasjoner og fryktet for å miste taleevnen. Samtidig ble mannen svært syk og måtte amputere begge beina. Zalfa slet, hun hadde nettopp begynt på 8. trinn på grunnskolen på Helsfyr, barna var små, og mannen var så dårlig at hun ikke klarte å stelle han hjemme. Han ble pasient på et sykehjem i nærmeste nabolag, og familien besøker far ofte. "Hva skal jeg gjøre? Det som ikke dreper deg gjør deg sterkere", tenkte Zalfa og tok den ene utfordringen etter den andre.

Zalfa har vært en godt voksen dame i opplæringen, hun har stått på, taklet motgang, møtt opp selv om hun ikke alltid har hatt det enkelt, hun har slitt og jobber fortsatt hardt for å nå målet sitt: Svennebrev i kjole- og draktsøm. Kombinasjonen av å gå på skole, ta eksamener, bli realkompetansevurdert for sine tidligere verdifulle kunnskaper og erfaringer, gjør henne til et glimrende forbilde for andre voksne. Hennes drøm er å bli fast ansatt, lære mer og senere åpne egen systue i nabolaget.