Nominasjon fra Oslo VO Sinsen: Læringshelt 2016 Ibrahim Shahabi

Læringshelt 2016

Læringshelt ved Oslo VO Sinsen 2016

Ibrahim Shahabi, 36 år, har svært lite skolegang, men syr alt av dameklær og sier selv han er ekspert på å sy brudekjoler. Han forbereder seg til Svenneprøve i Kjole- og draktsyerfaget. Ibrahim vokste opp i Kabul under vanskelige forhold. Han fikk aldri vanlig skolegang, men lærte å lese og skrive persisk i en moskè, senere lærte han også arabisk. Allerede som 10-åring begynte han å sy klær etter mønster, ta mål av kundene, og regnet alt ut i hodet. Nå er han ekspert på brudekjoler i Oslo.

Endret livssituasjon
Ibrahim, som har svært lite skolegang men som er ekspert på å sy brudekjoler, forbereder seg nå til Svenneprøve VG3 i Kjole- og Draktsyerfaget ved Oslo VO Sinsen!

Opplæring og utdanning
Ibrahim født i 1979 vokste opp i Kabul, Afghanistan under vanskelige forhold. Han fikk aldri vanlig skolegang og lærte å lese og skrive persisk i en Moskè og lærte senere også litt arabisk. Allerede som 10-åring begynte han å sy, og lærte å arbeide med mønster og ta mål, og regnet alt ut i hodet. Han har senere sydd overalt hvor han har vært; dresser, drakter, kåper og kjoler, og nå brudekjoler i Oslo! Som 23 åring flyktning reiste han med kone fra Kabul til Pakistan, og derfra senere videre til Iran hvor de ble i fire år.
Ibrahim og kone kom i 2008 til Flyktning mottaket på Løren i Oslo, og ble derfra fort sendt videre til 2,5 års opphold ved Arendal Flyktning mottak. Etter dette fikk familien med ett barn opphold i Birkenes kommune i to år. Han gikk på norskkurs i Arendal og senere ved Birkeland Voksenopplæring Allerede på mottaket i Arendal viste Ibrahim sin skredder kompetanse med gardin søm og annet, og fikk attest for godt skredderarbeid. Familien flyttet til Oslo høsten 2012. Han fikk deltidsjobb ved Bekkestua Skredderi og Renseri A/S, og arbeidet samtidig ved Rimi, nå Coop. I 2015 fikk han ansettelse ved Oslo Brudekjole, og har blitt "ekspert på brudekjoler" som han sa.

Realkompetansevurdering
Innehaver av bedriften Oslo Brudekjole var kjent med muligheten til å søke realkompetansevurdering, og anbefalte Ibrahim å prøve dette. Gjennom Oslo VO Servicesenter ble det formidlet søknad over til Oslo VO Sinsen og Ibrahim møtte til rådgiver Hanne her 09.09.15. Hun formidlet kontakt videre til fagperson i Kjole- og Drakt faget. Han møtte så til yrkesprøving tre dager i november i lokaler ved Kuben Yrkesarena. Han viste stor måloppnåelse i alle fagene på VG3 nivå, og fikk "Høy grad av måloppnåelse; pen søm, bra klipping, god materialutnyttelse, god tilpassing og innprøving, god kjennskap til maskiner og verktøy, lett å kommunisere med på norsk osv".

Deretter fikk han et kort kurs i Mønsterkonstruksjoner via Opplæringskontoret.  Oslo VO Sinsen la deretter til rette for såkalt "mini svenneprøve" som han nylig har bestått med gode resultater. Ibrahim er herved klar til 8 dagers svenneprøve VG3 Kjole- og Draktsyerfaget i juni 2016.
Fordi han har arbeidspraksis og er yrkesprøvd slipper han alle teorifag og går opp som Praksiskandidat.
I tillegg til familieliv, søm og dagligvarebutikk har han tatt norsk førerprøve, spart opp og kjøpt egen leilighet, skal nå hente sitt nye norske pass.

Inspirere og motivere andre til å gjøre det samme?
Ibrahim har en stor vennekrets og kundekrets og han bruker seg selv som eksempel om at det er flere veier til utdanning for voksne i Norge, og han hjelper andre faglig. Men som han sier: Det er et krevende fag som krever mye kompetanse og det skal mye til for å bli ekspert på brudekjoler i Norge! Hans arbeidsgiver sier: "Hans håndsøm er utsøkt!"
Kona har bistått litt, men er ikke flink nok og jobber med barn samtidig som hun går på voksenopplæring i Oslo.
Kanskje han en gang kan få åpnet sin egen salong og arbeide heltid der?

Oslo, 08.03.2016

Oslo VO Sinsen ved rådgiver Hanne Tømmerbakke og rektor Bjørg Haugland har nominert årets læringshelt. På sin måte har han vist at det er mange veier til å lykkes med voksenopplæringen i Norge, både ved å sitte på skolebenken og også ved å vise sin kompetanse via en yrkesprøving.