Læringshelt 2010 Najat Abbuz

Nayat kopi1.
Da Årets Læringshelt 2010, Nayat Abbouz, mottok prisen i går og ba barna komme opp på scenen, følte undertegnede at de alle var vinnere. Nayat takket sine hjemmeboende barn (mellom 6 og 23 år) for at de passet og fulgte hverandre når hun er på jobb eller skole. Smilende takket hun også for at de eldre sønnene hadde sørget for nytt superundertøy til minstemann på vei til utdelingen fordi han hadde kastet opp. Om ikke forsamlingen hadde smeltet før, gjorde den det ihvertfall da, og lo godt sammen med prisvinneren.
 
“Jeg er så heldig!” Slik startet Nayat sin ferd mot prisen, helt uten å vite det. Hun har mange barn, er samtidig konditorlærling på Matspesialen, tidligere elev på Etterstad videregående skole, og nå sisteårs-elev på Oslo Voksenopplæring Sinsen. Med sitt engasjement, humør, sin bakgrunn og livssituasjon har Nayat imponert både jury, rektor og mer enn èn lærer og rådgiver – samt skolekamerater, venner, kollegaer og sjef. Og ikke minst: Barn og kjæreste. Det var fantastisk å se dem på Deichmanske bibliotek i går på Grünerløkka i går alle sammen; så stolte, så stolte.
 
Forestill deg dette: Du vokser opp i en liten landsby nord i Marokko, og får kun et par år med skolegang. Som 16-åring kommer du til Norge, gifter deg og får snart en datter. I flere år er du hjemmeværende uten mye kontakt med omverdenen, så norsk er frem til slutten av 1990-tallet et ganske fremmed språk. En deltidsjobb i en matbutikk på Holmlia føles mer enn godt, og ved å snakke med pensjonister med god tid gleder du andre mens du selv blir bedre i norsk: Vinn-vinn-situasjon. I over 20 år steller du små barn. Ditt eneste søsken og familiemedlem i Norge er konditor, og du begynner selv å drømme om å bli dette. Du klarer å få en skoleplass, og sjonglerer jobben som mor, skoledeltaker og butikkmedarbeider. Ekteskapet har skrantet en stund, og etter nesten 20 år blir du skilt. Underveis er det alltid prøver å forberede seg til, men du har dine barn, noen venner og folk i nabolaget som motiverer deg, samt lærere og andre på skolen. Høsten 2010 er du 41 år og har fem barn i alderen 23-6 år. Du har fått lærlingeplass som konditor og er inne i ditt siste år på skolen. Drømmen blir virkelighet. 27.10.2010 mottar du prisen “Årets Læringshelt” av regionskonsulent i VOFO Oslo, Berit Mykland: Dagen er din, Nayat.
 
Med Nayats historie og resultater (og barnas samarbeid), samt evne til å glede og motivere andre har hun på oppfordring allerede holdt foredrag på skolen – samt bakt kaker til hele publikum – og under prisutdelingen blitt nevnt som “Læringsambassadør”. En uke senere har hun allerede holdt foredrag for 70 ansatte ved Oslo voksenopplæring og NAV. Midt i et samfunn som sliter med at mange ikke fullfører videregående skole kommer Nayat Abbouz og viser oss at alt er mulig for den som vil!