Hovedseksjon

Hvordan ble tiriltungen farget av jomfru Marias blod?

Fagforfattere og ektefolk Marte Holten Jørgensen og Øyvind Hammer

Marte har også undervist i botanikk på universitetet i Oslo. Der måtte studentene lære seg navnet på 200 planter på en uke. Hvordan er det mulig? Jo, Marte mener at det er mulig hvis studentene klarer å knytte begrep eller navn til en historie som gjør inntrykk på dem. Da Marte underviste i botanikk, fortalte hun historier på en slik måte at studentene klarte til å se sammenhengen med navnet på plantene. Mange av studentene klarte faktisk å lære seg alle de 200 navnene på planteartene på en uke!
Sammen med mannen sin Øyvind Hammer har hun nå laget en bok som består av fortellinger og røntgenbilder av de vanligste blomster og planter som vi omgir oss med. I boka kan du oppleve å se uvanlig vakre røntgenbilder av plantene og lese historien om hvordan de lever eller hva de har betydd i medisin, folketro og litteratur. Paret har valgt ut 110 norske planter, de fleste av dem dagligdagse arter som løvetann og lønn, men noen er sjeldne og kan snart forsvinne fra norsk natur.  
Vet du forresten hvor tiriltungen eller Maria Gullsko som den også heter, har navnet sitt fra?
Folkesagn forteller at jomfru Maria steg ned fra himmelen da hun hørte et lite barn som gråt. Hun løp gjennom landskapet for å finne og trøste den lille. På veien mistet hun skoene sine, og rev føttene til blods på steiner og kvast. Hvert sted den nakne foten hennes hadde satt sitt spor på marken, spirte det opp en nydelig gullgul blomst som liknet jomfruens sko. Noen av blomstene ble rødlige og viste blodrestene etter den hellige.
Ser du den for deg og kommer du til å huske navnet på den nå? 
Boka har mange slike historier og det er en nytelse å se på de vakre bildene. Og kanskje etter å ha lest boka til Marte og Øyvind, kan neste tur i norsk natur blir en opplevelsesreise i historier om planter og vekster.

HER kan du lese og se et utdrag fra boka